

Bigtime Commercials Return To Networks

As the birds go south, the "bigcommercial radio programs time" come north again in the fall, and this week sees the return to CBC's Prairie Region of many of the favourites of former years.

This is a partial list of the commercials now back on the air: Sundays

5:00 p.m.-Ozzie and Harriet. Mondays

12:15 p.m.-The Happy Gang (Monday through Friday).

- 12:45 p.m.-Claire Wallace (Mon., Wed., Fri.).
- 8:00 p.m.—Radio Theatre. 8:30 p.m.—Information Please

(Dominion). Tuesdays

8:00 p.m.-John and Judy

- 9:00 p.m.-Bob Hope (Dominion). Wednesdays
- 6:30 p.m.-Ellery Queen (Domin-
- ion) 8:30 p.m.--Curtain Time.
- Thursdays

8:00 p.m.-Music Hall.

Ozzie's Harriet



The lady in the picture is HARRIET HILLIARD, who is a bandleader's wife both on and off the air. Ozzie Nelson, the other half, is heard with her in The Adventures of Ozzie and Harriet on CBS-CBC Trans-Canada on Sunday at 5 p.m. Harriet shares the trials of the young bandleader in his struggle for success, even going so far as to join with him in duets on the show.



Busy at the mike above are the two rapid-fire conversationalists who conduct the "Share the Wealth" programs, (CBC Trans-Canada Network, Saturdays, 7:00 p.m.). They are Cy MACK, announcer, and general factotum (right), and STAN FRANCIS, master of the unceremonious ceremonies. "Share the Wealth" has returned to the air after a summer vacation.

Saturdays

7:00 p.m .- Share the Wealth. The Ozzie part of Ozzie and Harriet began his career, like many another bright young American, as a Boy Scout. In fact, he was an Eagle Scout (equivalent to our King's Scout) at 14, and went with several other scouts to the Olympic Games at Antwerp. Subsequently he graduated from Rutgers and New Jersey Law School, working his way by playing at night clubs, but when the law diploma was safely tucked away in a drawer, there it stayed, and Ozzie went on with the music.

The Harriet part made her stage debut (it says here) at the age of six weeks. "My part," she says, "was small, with little dialogue but many changes. I was carried on to the stage, gurgled once, and exit." She met Ozzie, it continues, in her native town of Des Moines, as a result of a rainstorm which forced Ozzie into a moving picture house where Harriet was singing.

"The Adventures of Ozzie and Harriet" is a regular CBC feature (from CBS) on Sundays, 5:00 p.m.

Claire Wallace began her career as a reporter on a Toronto paper, covering everything from murders to social events. From there she went to (Continued on page 4)

Manson To Attend Rio Radio Meeting

Ottawa .-- Donald Manson, CBC assistant general manager, has left for Rio de Janeiro to attend the Inter-American Conference on Radio Communications as one of the official Canadian delegates, it was announced today by Dr. Augustin Frigon, general manager of the Canadian Broadcasting Corporation.

He will be accompanied by W. G. Richardson, CBC transmission and development engineer, who will be an observer at the conference and an advisor to the Canadian delegation on technical matters.

The conference is a meeting of governments of North, Central and South America to discuss all phases of radio communications. The sessions begin on September 3 and are expected to last a month.

Return of the Thundering Herd? Here's some news. Apparently the buffalo are on the move. Bobby Gray of Little Red River reported to the Peace River Record that he had seen four buffalo a few miles south of that point recently. The old sport of buffalo hunting may be on its way back. -R. D. Colquette on CBC Aug. 26.

612 Telephone Bldg., Winnipeg, Canada

Alouettes Leaving for South America

If a South American turns up one of these days singing Canada's famous folksong, "Alouette," you'll know how he learned it. Montreal's celebrated four, the Alouette Quartet, are on the Atlantic heading for Rio de Janeiro. They have been invited to tour Brazil and plans are now being formulated for appearances in the Argentine. Their CBC Trans-Canada network programs have thus gone off the air to be resumed on their return. This is not the first time that the Alouette Quartet has represented Canada abroad. Organized in 1930 under the direction of Oscar O'Brien for the sole purpose of singing French Canadian folksongs, it crossed the border into the United States as early as 1933, singing in larger New England centres and in New York City. It has returned several times since going as far as Washington to sing for Mrs. Roosevelt. In 1934 it made its first trip to France, giving its first concert at the Tuilleries Gardens before 12,000 people. It was extended a second invitation to return to Europe Continued on page 6

Back Again



A bright and chatty reporter of odd events is CLAIRE WALLACE, who has returned to CBC's Trans-Canada network on Mondays, Wednesdays, and Fridays (12:45 p.m.) after a vacation which included a spell in hospital.

SUNDAY, September 9th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 10:00 CBC NEWS (2 Mins.) 10:02 NEIGHBORLY NEWS FROM THE PRAIRIES (13 Mins.)
- 10:15 THE PRAIRIE GARDENER (15 Mins.)
- 10:30 LA VIE DES QUATRES (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 CANADIAN YARNS (15 Mins.)
- 11:30 NBC CONCERT ORCHESTRA (29 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 12:15 JUST MARY (15 Mins.) (15 Mins.)
- 12:30 CHAMBER MUSIC (30 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (4 Mins.)
- 1:04 WASHINGTON COMMENT-ARY (11 Mins.)
- 1:15 SUNDAY SUPPLEMENT (15 Mins.)
- 1:30 RELIGIOUS PERIOD (30 Mins.)
- 2:00 COLUMBIA BROADCAST-ING SYMPHONY ORCHES-TRA (90 Mins.)
- 3:30 CHURCH OF THE AIR (30 Mins.)
- 4:00 CBC NEWS (3 Mins.)
- 4:03 SALVATION ARMY APPEAL (27 Mins.)
- 4:30 GREAT DATES IN MUSIC (30 Mins.)
- 5:00 OZZIE AND HARRIET (30 Mins.)
- 5:30 JOHN FISHER REPORTS (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.) 6:00 SERENADE FOR STRINGS (30 Mins.)
- 6:30 LET'S PLAY DUETS (30 Mins.)
- 7:00 THE CHARLIE McCARTHY SHOW (30 Mins)
- 7:30 WEEKEND REVIEW (15 Mins.)
- 7:45 OUR SPECIAL SPEAKER (15 Mins.)
- 8:00 RADIO FOLIO (30 Mins.) 8:30 ALBUM OF FAMILIAR
- MUSIC (30 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS
- (15 Mins.) 9:15 CLEMENT Q. WILLIAMS (15 Mins.)
- 9:30 SUNDAY NIGHT SHOW (30 Mins.)
- 10:00 HUGH BANCROFT, ORGANIST (30 Mins.)
- 10:30 MUSIC FROM THE PACIFIC (30 Mins.)
- 11:00 HISTOIRES DE CHEZ NOUS (30 Mins.)
- 11:30 VESPER HOUR (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 12:15 CANADIAN YARNS (Rebr.) (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 9:00 a.m. CBC NEWS
- (Central stations) (5 Mins.) 9:45 am. RECOLLECTIONS IN SONG (15 Mins.)
- 10:30 a.m. MUSICAL PROGRAM (30 Mins.)
- 11:00 p.m. BBC NEWS REEL (15 Mins.)
- 11:15 TALK (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 5:00 SUMMER HOUR (30 Mins.) 7:30 CONTRASTS IN RHYTHM (30 Mins.)
- 8:00 RADIO READERS' DIGEST (30 Mins.)
- 8:30 QUENTIN MACLEAN, ORGANIST, (30 Mins.)
- 9:00 SUNDAY EVENING RECITAL (30 Mins.)
- 9:30 LATIN AMERICAN SERENADE (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (15 Mins.)

10:30 DOMINION SPECIAL (30 Mins.)

CANADIAN YARNS (11:15 a.m. and 12:15 a.m.)

Edgar D. Smith will speak from Vancouver on "Canada's Unexplored Question Mark." A former Calgary journalist, Mr. Smith now lives in Victoria and came to Vancouver especially to present his current talks on "Canadian Yarns."

WASHINGTON COMMENTARY (1:04 p.m.)

Today's commentary is by Charles Michie, Canadian reporter who is now correspondent at Washington for the journal PM.

SUNDAY SUPPLEMENT (1:15 p.m.)

The speaker today is R. H. Wright of the University of New Brunswick, who will speak from Frederickton, N.B. on "Atomic Power."

RELIGIOUS PERIOD (1:30 p.m.) The speaker today is the Rev W. A. Beecroft, of Wingham, Ont.

CHURCH OF THE AIR (3:30 p.m.)

Rev. Canon F. H. Wilkinson, of St. Paul's Anglican Church, Toronto, will conduct today's service.

LET'S PLAY DUETS (6:30 p.m.)

The program is devoted this evening to Mozart's "Sonata No. 3," and Brahms' "Hungarian Dance No. 1," both originally written for four hands at one keyboard. Marie-Thérèse Paquin and John Newmark are the duettists and Thomas Archer, music critic of the Montreal Gazette, is the program's commentator.

WEEK END REVIEW (7:30 p.m.)

Dr. H. L. Stewart, of Halifax, N.S., will review the news.

CONTRASTS IN RHYTHM (7:30 p.m.)

(Dominion)

CBC PROGRAM SCHEDULE

.

Pat Berry will sing a popular tune by George Gershwin, "The Man I Love," and a more recent hit, "Till the End of Time." The program also features violinist Paul Sherman playing "When a Gypsy Makes His Violin Cry." The orchestra conducted by Lou Snider will be heard in such favorite tunes as "Begin the Beguine," "Moonlight Serenade" and "12th Street Rag."

RADIO FOLIO (8:00 p.m.)

A thriller—nothing more nor less is how playwright Fletcher Markle describes item 10 of his current "Radio Folio" to be broadcast tonight. The title is "Blood, Thunder, and a Woman in Green." Al Pearce, Hedley Rainnie and John Drainie are the trio of stars assigned to the job of looking after the blood and thunder. The "woman in green," is a secret. In the absence of Andrew Allan, CBC supervisor of drama, on vacation, Markle is acting as producer of his "Radio Folio" plays.

SUNDAY EVENING RECITAL (9:00 p.m.)

(Dominion)

Noel Brunet, Montreal violinist, continues his series devoted to Mozart's sonatas with Sonata No. 13 in A Major and Sonata No. 9 in F Major. John Newmark is at the piano.

CLEMENT Q. WILLIAMS (9:15 p.m.)

Clement Q. Williams, baritone, will be heard in a quarter hour program of songs by Hugo Wolf. These include: Gesang Weylas, Auf Dem Grunen Balcon, Fussreise, and Verborgenheit. Enid Conley will be at the piano.

LATIN AMERICAN SERENADE (9:30 p.m.)

(Dominion)

Paul Scherman and his Toronto orchestra move off to the rhythm of the samba "Paran Pan Pin." Singing her songs the South American way is Elena Pezhukova, the program's regular vocal star. The three songs selected by Pezhuzova this week are "Tentacion" and "Stars in Your Eyes," both by Gabriel Ruiz, and the samba "Cae Cae," by Roberto Martins. "Babalu," by Marguerita Lecuona; "Para que Sufras," "She Stoops to Conga," "Green Eyes," the tango "Inspiration," Jose Pafumy's "Caramba! Caramba!" and "Espana Cani," are on the orchestral list.

HUGH BANCROFT, ORGANIST (10:00 p.m.)

The organist and choirmaster of All Saints' Church, Winnipeg, will play: Chorale and Variations (Mendelssohn); Largo in G (Handel); Lied and Carillon (Vierne).

VESPER HOUR (11:30 p.m.)

Dalton Baker directs the Vesper Hour choir in hymns and motets including Ye Servants of the Lord, Sun of My Soul, Cherubic Hymn, and Shadows of Evening. The latter, a motet, has been written by Mr. Baker himself. Sacred readings from scripture will be presented by E. V. Young, among these Falling Asleep, by Sassoon; and A Night Song, by William Barnes.

DOMINION SPECIAL (10:30 p.m.) (Dominion)

A new variety program with a special department for Canadians home from Britain, comes from London, England, via the BBC, to the CBC Dominion network. The show includes music from London's theatrical hits, a man-on-the-street forum discussion, a "Make it Snappy" quiz, and the "Background to Billetts" feature, in which a BBC reporter will visit the people of towns and villages where Canadians were stationed during the war. Alan Melville is the master of ceremonies. In the R.A.F. for four years, Melville was attached to the BBC as war correspondent after D-Day, and was stationed with the Canadian Army in Holland. His voice has frequently been heard on "Radio Newsreel," and he is also familiar to the Canadian fans of "Front Line Family" (now the "Robinson Family") as the first writer and producer of this program, which was suggested to the BBC by E. L. Bushnell, CBC director-general of programs. Melville is the author of the current London revue, "Sweeter and Lower." "Yaffey and his Modern Strings of the R.C.A.F." will be responsible for the music on "Dominion Special." Flight-Lieut. Bernie Yaffey, was formerly associated with a Windsor, Ontario, station, and more recently was in charge of "Interlude in Blue" on the BBC North American Service. Singing with the Yaffey group will be P/O Ted Hockridge, of the R.C.A.F., who was discovered at the Beaver Club in London by Gerry Wilmot.

Nutritionist's Career

The career of a nutritionist has several advantages over many other professions. First of all, you don't compete with men, who by tradition get first choice in administrative and executive jobs. Then the demand for really qualified nutritionists exceds the supply, so you can be reasonably certain of securing work as soon as you are ready. Also, since the demand is on the increase you can count on holding your job as long as you wish. Your position is one of recognized professional standing and so varied that it never loses its interest. You will have an opportunity of meeting many people of achievement who will be an inspiration to you .- Mary Hiltz, on CBC, Aug. 22.

.

MONDAY, September 10th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS 8:00 CBC NEWS (5 Mins.) 8:05 BREAKFAST CLUB (40 Mins.)

- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MORNING VARIETIES
- (15 Mins.) 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.) 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- (5 Mins.)
- 11:35 BUNKHOUSE TUNES (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.) 11:59 DOMINION OBSERVATORY
- OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 THE HAPPY GANG (30 Mins.)
- 12:45 CLAIRE WALLACE (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.) 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY
- (15 Mins.) 2:45 MATINEE MEMORIES
- (15 Mins.) 3:00 MODERN MINSTRELS
- (15 Mins.) 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 NEW HOMES WANTED (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÊ (15 Mins.)
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 MIRROR FOR WOMEN (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins)
- 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.)
- 6:00 DESIGN FOR LISTENING (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.) 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)

- 6:45 AUSTIN AND DALE (15 Mins.) 7:00 SUMMER VARIETY (30 Mins.) 7:30 ON THE MARCH (15 Mins.) 7:45 PIANO RAMBLINGS (15 Mins.) 8:00 RADIO THEATRE (60 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.) 9:15 CANADIAN ROUND-UP (15 Mins.) 9:30 SUMMER FALLOW (30 Mins.) 10:00 NIGHT MUSIC (30 Mins.) 10:30 HARMONY HOUSE (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.)
- 11:15 FROM ALL OVER BRITAIN (15 Mins.) 11:30 FIESTA (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.)
- 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:10 INTERLODE (5 Mins.) 12:15 SONGS BY MARY ANN (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 MUSIC BY SHREDNIK (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWNBEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 8:00 REMINISCING (30 Mins.) 8:30 INFORMATION PLEASE
- (30 Mins.) 9:00 CONTENTED HOUR
- (30 Mins.) 9:30 HOMETOWN (30 Mins.)
- 9:30 HOMETOWN (30 Mins.) 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.) 10:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)

NEW HOMES WANTED (3:18 p.m.)

The new style farm house fits the landscape and the business of farming declares Sylvia Reay in the second of her four broadcasts. Mrs. Reay's script will be read by Elspeth Chisholm, CBC program assistant from Toronto. Fitting the farm house to its purpose means a large communal kitchen and house room for guests Mrs. Reay states. In her discussions of the different aspects of new homes she will emphasize the modern architect's aim of styling a building according to the needs of its owners. Mrs. Reay is an architect and housing expert with inter-



ANDREW ALLAN, CBC supervisor of drama, returned to program headquarters at CBC, Toronto, on Monday, September 10, following a tour of drama production centres in the West. During the next month Mr. Allan wil be engaged with plans for his fall drama series, Stage 46, beginning Sunday, October 7, on the Trans-Canada network.

national connections. A New Yorker by birth she was associated with a Manhattan firm before moving to Ottawa, where she did architectural work for the Canadian navy. She is now living in England.

RECITAL (3:45 p.m.)

Today's recitalist is from Toronto, Muriel Sheerle, soprano.

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5:00 p.m.)

As the dancers gather for the hoedown tonight Don Messer and His Lads play such provocative favourites as "Little Judy's Reel," "The Atlantic Polka," "The Belfast Jig," and "Along the Road to Boston." The singing Islander, Charlie Chamberlain contributes "I Saw Your Face in the Moon" and "Wonderful Mother of Mine."

SUMMER VARIETY (7:00 p.m.)

A well-known Toronto saxophonist, Lew Lewis, who has played for several Canadian dance orchestras and has auditioned for Harry James and the late Glenn Miller, will be heard in a solo arrangement of Gershwin's "The Man I Love." Jack Reid and Beth Corrigan will sing two duets: "Sweethearts," by Victor Herbert, and Sigmund Romberg's "I Bring a Love Song." The orchestra, conducted by Albert Steinberg, will be heard in a variety of popular tunes and hits from musical comedies.

PIANO RAMBLINGS (7:45 p.m.)

Jack Toulson Edmonton pianist, will play: "On the Isle of May," an arrangement of the Andante Contabile from Tschaikowsky's famous String Quartet; "Together," from "Since You Went Away"; "I'll Get By"; "Memory Lane"; "Sweet and Lovely"; "The More I See You"; and "To You, Sweetheart, Aloha."

The Prairie Gardener

Summary for Broadcast of Sept. 2, 1945

1. Comments on horticultural shows at Saskatoon, Prince Albert and Lloydminster.

2. Fall work in Victory Gardens:

(a) All weeds that have escaped destruction during the summer should be rooted out and burned before they shed their seeds.

(b) All diseased parts of plants should be disinfected or destroyed.

(c) Plants, such as cabbage, harboring insect pests should be given final treatment to prevent any of the insects wintering over in the garden.

(d) Diseased or insect infested plant refuse should be burned but clean plant wastes should be made into compost.

(e) Well headed cabbage should have their root system pruned with a spade to prevent the heads bursting from excess moisture.

(f) Tomatoes and cucumbers still producing fruit should be protected against frost.

3. Fall work in the Flower Garden:

(a) Most perennials such as peonies can be split up and moved to advantage this month.

(b) *Selected annuals* (petunias snapdragons, etc.) required for indoor blooming should be pruned back and potted up now.

(c) Houseplants bedded outdoors for the sumer should be pruned and repotted now and taken indoors before damaged by frost.

(d) Outdoor tulip beds should be prepared this week and planted as soon as possible.

4. The Fruit Garden should not be

watered or cultivated during September. Trees and bushes should be permitted to ripen their wood for winter hardiness. Branches showing new growth should have tips pinched out to stop further formation of soft tissues.

NIGHT MUSIC (10:00 p.m.)

Marius Benoist and the string orchestra will be heard in the following program: Finale, Horseman's Quartet (Haydn); Sonata da Camera (Vivaldi); Music Pictures (J. H. Foulds); and Air (Jonathan Battishill).

Worth An Effort? Must the inter-

esting always be banal? Can the

elevating not be made interesting,

or a different kind and greater degree

of interest not be injected into the

merely entertaining? Many people

will feel that it is worth making an

effort to rescue this new medium

(radio) from the depths of banality

and irresponsibility to which com-

mercialism has dragged the popular

press.-R. B. Tolbridge, in Canadian

Forum

WEDNESDAY, September 12th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB (40 Mins.)
- 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MORNING VARIETIES (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.)
- 10:15 MASTER MUSICIANS (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.) 10:45 LUCY LINTON'S STORIES
- FROM LIFE (15 Mins.) 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- (5 Mins.)
- 11:35 DANCE INTERLUDE (10 Mins.)
- 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 THE HAPPY GANG (30 Mins.)
- 12:45 CLAIRE WALLACE (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.) 1:15 NEWS IN FRENCH
- (10 Mins.) 1:25 MUSICAL PROGRAM
- (5 Mins.) 1:30 CBC FARM BROADCAST
- (30 Mins.) 2:00 WOMAN OF AMERICA
- (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 CBR PRESENTS (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.) 3:18 ETHELWYN HOBBES
- (12 Mins.)
- 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 MUSIC STYLED FOR STRINGS (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
 4:30 THE ROBINSON FAMILY
- (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 HOMEMAKERS' PROGRAM (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND

COMMENTARY (10 Mins.) 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.) 6:00 INTERMEZZO (30 Mins.)

- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.) 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.) 6:45 MIDWEEK REVIEW
- (15 Mins.) 7:00 THROUGH THE YEARS (30 Mins.)
- 7:30 SOPHISTICATED SWING (15 Mins.)
- 7:45 CBC SPORT REVIEW (15 Mins.)
- 8:00 WINNIPEG SUMMER THEATRE (30 Mins.)
- 8:30 CURTAIN TIME (30 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.)
- 9:15 THE SOLDIER'S RETURN (15 Mins.)
- 9:30 MASTERWORKS FOR THE PIANOFORTE
- (30 Mins.) 10:00 SUMMER SERENADE
- (30 Mins.) 10:30 DANCE ORCHESTRA
- (30 Mins.) 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.) 11:15 CURRENT EVENTS
- (15 Mins.)
- 11:30 BLUE NOCTURNE (30 Mins.)
- 12:00 CBC NEWS (10 Mins.) 12:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 12:15 MIDWEEK REVIEW
- (del.) (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered ot Prairie Region, networks or stations, not carried on CBK)

- 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.)
- 12:00 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWNBEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 6:30 ELLERY QUEEN (30 Mins.) 7:00 THE SAINT (30 Mins.)
- 7:30 MA CHANSON (30 Mins.) 9:00 SUGAR AND SPICE
- (15 Mins.) 9:15 THE SECRET IS OUT
- (15 Mins.) 9:30 CLARY'S GAZETTE
- (30 Mins.) 10:00 CBC NEWS AND COM-
- MENTARY (10 Mins.) 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 GRAND OLD SONGS (Alta. stns.) (30 Mins.)

ates

CBR PRESENTS (2:45 p.m.)

Guest artist on the program CBR Presents will be Elfreda Sewell, violinist, who was originally scheduled to appear on August 15. Her program includes: Praeludium and Allegro, by Pugnani-Kreisler; Piece en Forme de Habanera, by Ravel; and English Dance, by Dale.



Prominent in the large casts assembled by Esse W. Ljungh, CBC Drama Producer for the Prairie Region, for Ray Darby's "Once Upon A Time" series, was BILLY HAMMOND, ten-year-old Winnipeg actor. In addition to playing the leads in "Beyond the Sunset," "The Adventures of Glen Alan," and "Peter Smith and the Sky People," Billy also had a prominent part in "The Forgotten Melody."

MUSIC STYLED FOR STRINGS (3:45 p.m.)

"Powerhouse," "At the Balalaika," "The Little Old Fashioned Music Box" and Victor Herberts' "Naughty Marietta" will be played by Bruce Holder's orchestra this afternoon.

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5:00 p.m.)

Rhythmic old time favourites by Don Messer and His Islanders include the perennials, "The French Reel," "The Bonnie Lass of Bonnacard," "Away Back," "F at h e r O'Flynn" and "Richett's Hornpipe." Charlie Chamberlain, the singing Islander joins the band for "The Old Barn Dance" and "There's a Home in Wyoming."

HOMEMAKERS' PROGRAM (5:15 p.m.)

The health of school children is the subject of the present sub-series on the Homemakers' Program from Winnipeg. The speakers are western physicians. Today's talk, by a school doctor, is on "Your Child's Eyes."

THROUGH THE YEARS (7:00 p.m.)

Allan McIver and his orchestra and songsters, Simonne and Raymond Cardin, reach up into the skies for the inspiration for this evening's program. Their music and songs of the "good old days" combined with today's favourites are all about the sun, the moon and the stars. "What Makes a Sunset," "Red Sails in the Sunset," "Underneath the Stars," "Blue Moon," "Moon Song" "Story of a Starry Night," "Blue Skies," and "In the Still of the Night," are all on their musical agenda.



Right to Happiness.

Thank you very much for putting the Right to Happiness back on the air. We women all enjoy the soap programs. After reading in our Program Schedule that one woman disliked the soap programs, I have asked many women what they like and every one that I asked like them very much. Thank you very much for the Program Schedule. It is a real benefit and makes programs much more interesting. — Mrs. Raymond Swan, Wainwright, Alta.

A Cry From Calgary.

This is just a cry from the wilderness of Calgary, to thank you for the CBC Prairie Region Program Schedule, which we have now been receiving for some time. It is a wonderful help. At last we are getting to know something about the Canadian network programs, which, if we can't get them locally, we can at least bring in from your Watrous station. But without the Schedule we could not keep track of them. The newspapers here are hopeless. One of them keeps a pet dwarf who knows every move Jack Benny and Bing Crosby make-although, so far as I can find out, he has never been in Hollywod-but never has a word to say about Canadian programs, except in disparagement. It is a special pleasure to have regular information about the radio work being done in the western production centres, in Winnipeg and Vancouver-and even in Calgary. Thanks once again .--Mrs. P. R. M., Calgary, Alta.

* * *

I am not greatly enamoured of

'popular" music, but I must admit

that the broadcasts by Harold

Green's orchestra on Friday nights

represent a smooth professional job,

to which I can listen without distress.

If I were asked to characterize Mr.

Green's music in a single word, I

would say "Innocuous." And there is

just where the question arises: Is

mere innocuity and painlessness

enough? You can scarcely attach any

positive quality to this music. It

verges on the mildly pleasant, but

even those unemphatic terms are al-

most too strong for it. I can go on

reading the newspaper while listen-

ing to it, and it scarcely impinges on

my mind at all. In fact, one almost

requires an effort of mind to dis-

tinguish it from the humming of the

mixmaster in the kitchen, or even

plain ordinary silence .-- H. P. ., Win-

MASTERWORKS FOR THE PIANO-

Sonata in C Minor by Beethoven

and four etudes by Chopin will be

played this evening by Jacqueline

Lavoy, pianist, now studying in New

York under the celebrated French

virtuoso, Robert Casadésus.

nipeg, Man.

FORTE (9:30 p.m.)

Harold Green and the Painless Innocuous. .

TUESDAY, September 11th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour

STATION CBK. WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
- 8:05 BREAKFAST CLUB
- (40 Mins.) 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MORNING VARIETIES (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES
- (5 Mins.) 9:35 PIANO INTERLUDE
- (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.) 10:15 MASTER MUSICIANS
- (15 Mins.) 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES
- FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- (5 Mins.) 11:35 MELODIC MEMORIES
- (10 Mins.) 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY
- OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS
- (15 Mins.) 12:15 THE HAPPY GANG
- (30 Mins.) 12:45 JEAN HINDS (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH
- (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM
- (5 Mins.) 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA
- (15 Mins.) 2:15 MA PERKINS (15 Mins.)
- 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)

3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)

- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 YOUR NEXT JOB (12 Mins.) 3:30 MODERN MUSICIANS
- (15 Mins.) 3:45 ARTISTS OF TOMORROW
- (15 Mins.) 4:00 FROM THE CLASSICS
- (15 Mins.)
- 4:15 LA CHANSON FRANCAISE (15 Mins.) 4:30 THE ROBINSON FAMILY
- (15 Mins.) 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÊ
- (15 Mins.)
- 5:00 WESTERN FIVE (15 Mins.) 5:15 YESTERDAY'S MELODIES (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.)
- 6:00 ISABELLE MCEWAN SINGS (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.) 6:40 NEWS IN FRENCH
- (5 Mins.) 6:45 DANCE ORCHESTRA
- (15 Mins.)

7:00 BIG TOWN (30 Mins.) 7:30 CARAVAN (30 Mins) 8:00 JOHN AND JUDY (30 Mins.) 8:30 VICTOR BORGE SHOW (30 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.) 9:15 BOOKS FOR THE TIMES (15 Mins.) 9:30 CLASSICS FOR TODAY (30 Mins.) 10:00 RHYTHM ON THE RANGE (30 Mins.) 10:30 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.) 10:55 INTERLUDE (5 Mins.) 11:00 BBC NEWSREEL (15 Mins.) 11:15 OFF THE RECORD (15 Mins.) 11:30 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.) 11:55 INTERLUDE (5 Mins.) 12:00 CBC NEWS (10 Mins.) 12:10 INTERLUDE (5 Mins.) 12:15 THE PHILBERT PHILHAR-MONIC FORUM (30 Mins.) TRANS-CANADA (Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region net-

works or stations, not carried on CBK) 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.) 12:00 SKETCHES IN MELODY

- (15 Mins.) 12:45 MATINEE FOR MODERNS (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWNBEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK) 6:30 EVERYTHING FOR THE

- BOYS (30 Mins.)
- 7:30 ALAN YOUNG SHOW (30 Mins.)
- 8:00 DOMINION CONCERT HOUR (60 Mins.)
- 9:00 BOB HOPE (30 Mins.) 9:30 TREASURE TRAIL
- (30 Mins)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.) 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)
- 10:30 HITS AND MISSES (30 Mins.)

ARTISTS OF TOMORROW (3:45 p.m.)

Hillel Diamond is the youthful musician appearing this afternoon. He plays the first movement of Sonata, No. 5, Op. 24, by Beethoven; Hebrew Melody, by Joseph Achron; and "The Bee," by Franz Schubert.

DOMINION CONCERT HOUR (8:00 p.m.) (Dominion)

Supervisor of School Broadcasts



The CBC School Broadcasts, organized in co-operation with the provincial departments of education and the National Advisory Council on School Broadcasting, will resume at the beginning of October. Here is R. S. LAMBERT of Toronto, CBC Supervisor of Educational Broadcasting, at his desk at CBC program headquarters.

operatic masterpieces, will be heard tonight. Jean Beaudet, CBC supervisor of music, will direct, and the cast will be made up of Montreal artists. The leading roles of Violette and Alfred will be sung by Marthe Lapointe and Leopold Simoneau. In the supporting cast will be Lionel Daunais as Germont, Alfred's father: Gertrude Dussalt, as Anima; François Brunet, as Gaston de Letorières; Albert Viau, as the Baron Douphal; and David Rochette, as the Marquis d'Obigny. Based on the play, "La Dame aux Camelias," by Alexander Dumas, fils, "La Traviata" was a departure both in the libretto and in the musical approach. The theme was a contemporary story instead of the usual historical or romantic ones of far distant times.

BOOKS FOR THE TIMES (9:15 p.m.)

Dr. G. G. Sedgewick, of Vancouver, will be heard again tonight.

CLASSICS FOR TODAY (9:30 p.m.)

The orchestra under the direction of Jean de Rimanoczy will play this evening: Slavonic Scherzo, by Sistek; String Sextet, by Jervis Read; and Suite For String Orchestra, by Rameu.

RHYTHM ON THE RANGE (10:00 p.m.)

Peter Couture and the orchestra. with Wally Koster as vocalist, are heard in this broadcast. Tonight's program includes: "The Lefthanded Fiddler," "In the Train Polka," "The Mocking Bird," "The Marquis of Huntley," "Pennsylvania Polka," "El Relicario," "Angus Campbell Breakdown," and "Turkey in the Straw." Koster's songs are: "Alabamy Bound," "The Anniversary Waltz," "Alabamy "La Traviata," one of Verdi's many and "There's a Gold Mine In the

Sky." Rhythm on the Range is introduced by the theme, "Red River Novelette," by Pete Couture himself. Pete comes of a long line of Red River settlers, and is said to be one of the few men who really knows the original Red River jig.

BIGTIME COMMERCIALS-Concl.

London and Paris, writing syndicated articles. She did her first broadcasting in 1936. Claire has had various jobs, among them night-watchman in Casa Loma, the out-size castle built in Toronto by an imaginative tycoon. She was the first trans-Canada woman passenger when T.C.A opened, and the first Canadian to fly the Atlantic as a passenger on the Clipper, Elwood Glover, who works with Claire, is a native of Moose Jaw, and one of CBC's chief announcers. Claire Wallace is heard on CBC Trans-Canada stations Mondays,

Wednesdays, and Fridays, at 12:45 p.m.

The Happy Gang is in its ninth season on CBC. The members are Bert Pearl, Kay Stokes, Blain Mathe, Eddie Allen, Cliff MacKay, and Jimmy Namaro. Hugh Bartlett is the announcer, and George Temple the producer. It is heard daily, Monday through Friday, at 12:15 p.m.

Share the Wealth, a quiz show, has a new time this year-Saturdays at 7:00 p.m. Stan Francis is the master of ceremonies, and Cy Mack the announcer-both distinguished for glibness of tongue. Studio winners and their air partners compete for odd bits of cash and an occasional handful of happy cabbage bunched in the 'Oscar," by answering such deep questions as: "Who wrote Milton's Paradise Lost?" or "If there are ten mills in a cent, and eggs cost twenty cents a dozen, how much would a ton of coal cost?"-and so on far into the thirty-second station break.

0

THURSDAY, September 13th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
 8:05 BREAKFAST CLUB (40 Mins.)
 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- (15 Mins.) 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MORNING VARIETIES
- (15 Mins.) 9:30 ETHELWYN HOBBES
- (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.) 9:45 MORNING DEVOTIONS
- 9:45 MORNING DEVOIIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.) 10:15 MASTER MUSICIANS
- (15 Mins.)
- 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.) 10:45 LUCY LINTON'S STORIES
- FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS
- (5 Mins.) 11:35 CONCERT CAMEOS
- (10 Mins.) 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL
- (1 Min.) 12:00 R.C.M.P. BULLETINS
- (15 Mins.) 12:15 THE HAPPY GANG
- (30 Mins.) 12:45 JEAN HINDS (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH
- (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.) 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.) 3:18 MOTHERS' BUSINESS
- (12 Mins.) 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA CHANSON FRANÇAISE (15' Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 THE WESTERN FIVE (15 Mins.)
- 5:15 YESTERDAY'S MELODIES (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.)
- 6:00 OUT OF SPACE (30 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.) 6:45 AUSTIN AND DALE
- (15 Mins.)

7:00 DRAMA (30 Mins.) 7:30 ALOUETTE QUARTET (30 Mins) 8:00 MUSIC HALL (30 Mins.) 8:30 SWING LOW (30 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.) 9:15 PROM CONCERT (45 Mins.) 10:00 DRAMA (30 Mins.) 10:30 CBR CONCERT ORCHESTRA (30 Mins.) 11:00 BBC NEWS REEL (15 Mins.) 11:15 LONDON LETTER (15 Mins.) 11:30 SONGS IN THE NIGHT (15 Mins.) 11:45 SERENADE IN RHYTHM (15 Mins.) 12:00 CBC NEWS (10 Mins.) 12:10 INTERLUDE (5 Mins.) 12:15 THOMAS MANCINI, VIOLINIST (15 Mins.) TRANS-CANADA Programs of the Trans-Canada net-work offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK) 11:30 MELODY PARADE (15 Mins.) 12:00 SKETCHES IN MELODY (15 Mins.) 12:45 MATINEE FOR MODERNS (15 Mins.) 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins) 4:45 DOWNBEAT (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK) 7:00 PARKS AND BURDETT, DUO PIANISTS (30 Mins.) 7:30 SERVICEMEN'S FORUM (30 Mins.) (Cent. Stns.) 8:30 SUMMER SWING (30 Mins.) 9:00 ARCH OBOLER (30 Mins.) 9:30 RUDY VALLEE (30 Mins.) 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.) 10:10 INTERLUDE (5 Mins.) 10:30 SERVICEMEN'S FORUM (del.) (Mountain Stns.) (30 Mins.)

MOTHER'S BUSINESS (3:18 p.m.)

An astounding admission by a woman speaker features today's talk in this CBC series. "Anything I know about the technique of building family life," says Alice MacKay of Win-nipeg, "... I learned in books, by experience, and a great deal from my husband." Mrs. MacKay adds, however, that before her first son was born she read her way through the entire children's section of the Ottawa Public Library. "I had no maternal instinct," she says, ". , but my husband wanted a son, and if he said he wanted an elephant it would have been all the same. I would

simply have gone to the animal section of the library and learned to look after elephants."

SERVICEMEN'S FORUM

(7:30 and 10:30 p.m.) (Dominion)

(Domentone)

The subject of tonight's talk in this series for servicemen is "What About Germany Now?"

PROM CONCERT (9:15 p.m.)

Grace Castagnetta American pianist and improvisor, will be guest soloist with the Toronto Philharmonic Orchestra tonight. Sir Ernest Macmillan will make his second appearance of the season as guest conductor. Of Scotch-Italian extraction. Miss Castegnetta was born in New York City, received her early training there, and later graduated with highest honours from the "Hoch-schule fur Musik" in Berlin, touring the pre-Hitler music centres of Germany before returning to the United States. She is well-known to radio audiences and has collaborated in the publishing of a series of song books. On the broadcast portion of the program Miss Castagnetta will be heard with the orchestra in the second and third movements of a Chopin Concerto in E Minor. Sir Ernest directs the orchestra alone in the "Moonlight Sonata," by Beethoven; and the second and third movements of Symphony No. 6 (Pathetique) by Tschaikowsky.

CBR CONCERT ORCHESTRA (10:30 p.m.)

Twelve broadcasts under the general theme of "Music And The People" will be directed by the orchestra's regular conductor John Avison, at a new time. The plan of the series is to show how good music has progressed from days when it was the possession of the few-royalty and nobility-to the present when radio has brought it to larger and larger audiences. The first program on September 6 featured music of the Elizabethans. "Music of the Court" is the theme of the second broadcast tonight. The melodious Henry VIII Suite by John Foulds will be heard. Foulds, a modern English musician, is an authority on 16th century music. Other works will be Ballet Suite, by Gluck-Mottl; and Cassation Suite, by Mozart. Subsequent broadcasts will present the music of early and later opera, of the ballet, the church, the dance, up to music of the modern stage, Broadway, and motion pictures. The conductor of the CBR Concert Orchestra, John Avison, has studied at the University of B.C. and the School of Music at the University of Washington in Seattle

Fig Tree On the Peace. I have told of the coffee, oranges and lemons that grow up in the Peace River country, but now they have taken another step farther south. I see by the Peace River Record that Nick Chodzicki of High Prairie boasts a fig tree with full grown fruit growing on it.—R. D. Colquette, on CBC, June 17.

Teachers Choose Jobs Better Than Parents

Surely if we look about we can see that every child is different: that some youngsters have academic ability and some haven't; some have mechanical ability and some haven't; others have a gift for meeting the public, whereas others are shy and reserved. To force a child to be something for which he has not the ability or capacity is to doom him to a lifetime of unhappiness and frustration. If he has a job that's too big for him, he always feels insecure.

Some of you won't believe me, but I'm going to say flatly that the majority of parents are not good judges of their children's abilities or capacities. First of all, they're too prejudiced. The parent who is terribly fond of his or her child is apt to let emotion enter in when it comes to judging the child's abilities. There's another reason, too. Parents often haven't standards to judge by. They know intimately only one or two or at most a few children. Often they have no notion what is superior, average, or inferior performance for a five-year-old or a ten-year-old. They don't know what to expect for those ages. They don't know how their child stacks up with other children in ability or personality. On the whole the experienced teacher does much better in this, though they, too, can make mistakes .- Dr. S. R. Laycock, on CBC.

ALOUETTES LEAVING—Concluded

in 1937 and its itinerary this time included Belgium. The Quartet's repertoire is made up of approximately 500 folksongs all of which the group can sing by heart on a moment's notice. As a rule the songs are in French, but John Murray Gibbon has made some excellent translations of some of the more famous ones and the Quartet often includes them on its programs.

Over the fifteen years of its existence, the Quartet has rehearsed three times a week which accounts to some extent for its faultless precision and close harmony. All the members, Jules Jacob, tenor, Roger Filiatrault, baritone, André Trottier and Emile Lamarre, basses, are soloists in their own right. Jules Jacob is especially well-known on the CBC networks as a regularly featured artist.

An interesting side-light on the Alouette Quartet's harmony, musical and otherwise, was related over CBM, Montreal CBC station, in an interview on the eve of its departure for South America when one of its members related that during the 15 years of their association there had never been any kind of a clash, musically or temperamentally, between its respective members. Personally and artistically the group acted in perfect unison.

Why? Why do people have to talk like that? Wherever you are—on the street car, at school, at work, or in a group of any kind—there's always one piercing voice that grates like a fingernail on a blackboard.—Jo Lou Ritchie, on CBC, Aug. 22. .

FRIDAY, September 14th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CEC NEWS (5 Mins.) 8:05 BREAKFAST CLUB
- (40 Mins.) 8:45 MUSIC WHILE YOU WORK
- (15 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.) 9:15 MORNING VARIETIES
- (15 Mins.)
- 9:30 ETHELWYN HOBBES (5 Mins.)
- 9:35 PIANO INTERLUDE (10 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 ROAD OF LIFE (15 Mins.) 10:15 MASTER MUSICIANS
- (15 Mins.) 10:30 SOLDIER'S WIFE (15 Mins.)
- 10:45 LUCY LINTON'S STORIES FROM LIFE (15 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 BIG SISTER (15 Mins.)
- 11:30 CBK PROGRAM NEWS (5 Mins.)
- 11:35 FRIDAY FROLIC
- (10 Mins.) 11:45 MUSIC ROOM (14 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY
- OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS (15 Mins.)
- 12:15 THE HAPPY GANG (30 Mins.)
- 12:45 CLAIRE WALLACE (15 Mins.)
- 1:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 1:25 MUSICAL INTERLUDE (5 Mins.)
- 1:30 CBC FARM BROADCAST (30 Mins.)
- 2:00 WOMAN OF AMERICA (15 Mins.)
- 2:15 MA PERKINS (15 Mins.) 2:30 PEPPER YOUNG'S FAMILY
- (15 Mins.)
- 2:45 MATINEE MEMORIES (15 Mins.)
- 3:00 MODERN MINSTRELS (15 Mins.)
- 3:15 CBC NEWS (3 Mins.)
- 3:18 FAMILY ALBUM (12 Mins.) 3:30 MODERN MUSICIANS (15 Mins.)
- 3:45 RECITAL (15 Mins.)
- 4:00 FROM THE CLASSICS (15 Mins.)
- 4:15 LA FIANCÉE DU COM-MANDO (15 Mins.)
- 4:30 THE ROBINSON FAMILY (15 Mins.)
- 4:45 UN HOMME ET SON PÉCHÉ (15 Mins.)
- 5:00 DON MESSER AND HIS ISLANDERS (15 Mins.)
- 5:15 PRAIRIE COMMENT (15 Mins.)
- 5:30 CURTAIN ECHOES (15 Mins.)
- 5:45 BBC NEWS AND COMMENTARY (10 Mins.)
- 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.)
- 6:00 THE OLD SONGS (15 Mins.)
- 6:15 TORONTO TRIO (15 Mins.)
- 6:30 CBC NEWS (10 Mins.)
- 6:40 NEWS IN FRENCH (5 Mins.)
- 6:45 AUSTIN AND DALE
 - (15 Mins.)

- 7:00 MERCHANT NAVY SHOW (30 Mins.) 7:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.) 8:00 WALTZ TIME (30 Mins.) 8:30 JOHNNY HOME SHOW (30 Mins.) 9:00 CBC NATIONAL NEWS (15 Mins.) 9:15 COAL CONSERVATION SERIES (15 Mins.) 9:30 EVENTIDE (30 Mins.) 10:00 SOLILOQUY (30 Mins.) 10:30 VANCOUVER PLAYHOUSE (30 Mins.) 11:00 BBC NEWS REEL (15 Mins.) 11:15 THE PEOPLE ASK (15 Mins.) 11:30 DANCE ORCHESTRA (25 Mins.) 11:55 INTERLUDE (5 Mins) 12:00 CBC NEWS (10 Mins.) 12:10 INTERLUDE (5 Mins.) 12:15 DANCE ORCHESTRA TRANS-CANADA (Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK) 11:30 MELODY PARADE
- (15 Mins.) 12:00 MUSIC FOR MODERNS (15 Mins.)
- 4:15 SONGS FOR YOU (15 Mins.)
- 4:45 DOWNBEAT (15 Mins.) 11:15 WORLD AFFAIRS (15 Mins.)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or

- stations, not carried on CBK) 7:30 RECITAL (30 Mins.)
- 8:30 DANCE ORCHESTRA (30 Mins.)
- 9:00 CHAMPIONSHIP FIGHT (60 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (10 Mins.)
- 10:10 INTERLUDE (5 Mins.)

otes

RECITAL (3:45 p.m.)

Today's recitalist from Winnipeg is Rosa Rosana-Kellner, mezzo-soprano, who will be accompanied by Roline McKidd.

DON MESSER AND HIS ISLANDERS (5:00 p.m.)

When Charlie Chamberlain steps up to the microphone tonight he will sing "My Mother's Old Sun Bonnet" and the delightful western number "Roll Along Prairie Moon." The Merry Islanders hit it up with "St. Clair's Hornpipe," "The Teetotaller's Reel," "My Bonnie Laddie" and "The New Brunswick Breakdown."

PRAIRIE COMMENT (5:15 p.m.)

Twenty miles down the Red River from Winnipeg, not far from the spot where the Red flows into the sixth Great Lake, Lake Winnipeg—which is bigger than Lake Ontario and nearly as big as Lake Erie—stands

the pretty town of Selkirk, Manitoba, which takes its name from the early nineteenth century colonizer and founder of the Red River Settlement. the Fifth Earl of Selkirk. Selkirk still smiles today as a charming small town, because-almost by sheer accident-the railway happened to miss it and establish its terminus at the juncture of the Red and the Assiniboine. So Winnipeg now has the factories and fuss of the human swarm, while Selkirk remains at peace in the unspoiled beauty of the Red River Valley. All men, as Masefield put it, praise some beauty and sing some glory, and with Dorothy Garbutt-now, alas! of Winnipeg-it is Selkirk, Man. Today Mrs. Garbutt hymns the praises of her home town. with its beautiful Eveline Street and its fisheries and lumber trade, "Fishtown Fantasy" is the title of her talk, last in the series of "Rambles Around the Prairies."

THE OLD SONGS (6:00 p.m.)

The "Four Gentlemen of Studio A" are busy rehearsing the close harmony of two sentimental medleys for their next set of programs on the CBC Trans-Canada network from Toronto, The first medley, comprising a trio of songs from Sigmund Romberg's "My Maryland"-"The Same Silver Moon," "Mother," and "Your Land and My Land"-will be sung tonight. Other quartet harmonies on this date will include Billy James' ballad "Cut Yourself a Piece of Cake," "Old Faithful," "Long, Long Ago," and "Rose of Tralee." Accompanied by pianist Jean Dean, the "four gentlemen" get together weekly on Fridays for their coast to coast fans.

SOLILOQUY (10:00 p.m.)

Harold Green and orchestra are heard tonight, with Maxine Ware as vocalist. Miss Ware's numbers are: Take Me In Your Arms; and How Sweet You Are. The orchestral numbers include: Autumn Serenade; Sympathy; Palmira; Poor Butterfly; Blue Velvet; I Love the Moon, by a composer with the mighty name of Paul Rubens; and a bilingual romance, Darling, Je vous aime beaucoup.

VANCOUVER PLAYHOUSE (10:30 p.m.)

Flight Into Destiny, by Eric Wayne, a story of the Pacific northwest, is tonight's drama. The scene is set in a sleeper plane, crouched on the runway, its engines spitting out thin jets of steam into cold air. Inside the stewardess is making up berths, and the captain stands beside the doorway looking at his watch. The passengers stand about aimlessly surveying each other, the brisk wind from the Pacific whipping their coats about them. The fog lights cast a weird glare into the darkness, as toward the huge silver plane hurry two arch enemies. Later that night radio networks are interrupted by a flash: "Twelve persons killed in a plane crash." A gripping, exciting drama of the last half hour in the lives of strangely assorted people. . . "Flight Into Destiny.'

Casals

It is seldom that a man so great as Pablo Casals wears so few traces of the public idol. The Spanish 'cellist, the greatest artist of his instrument in the world, has no tricks of personal appeal, no "temperament," by which to trap a quick and excited attention. He is not interested in such matters. He plays the 'cello, He is the 'cello. When that bald head is bent over in an attitude of profound meditation on what the instrument is doing-as if it were doing something quite apart from its maestromusic is born afresh and the composer's thought is re-created as faithfully to the original as it is possible to imagine.

Enemy of tyranny, friend of the people, resister of the Nazis, Casals, who has been living in France, not far from the Spanish border, recently made his first appearance in England since the war. With the BBC Symphony Orchestra he played the Elgar and Schumann Concertos and received one of the most resounding ovations any artist has ever had. At the end of the concert, attended by over 6,000 people at the Royal Albert Hall, London, and heard by millions of wireless listeners, he was applauded and recalled for a full five minutes.

In a talk with the writer after his first rehearsal with the orchestra, Casals, obviously moved by the fact of being in England again, and by the warmth of his welcome by the orchestral players, said, "Life begins anew. I do not feel that it is a long time since I was with the orchestra. It has been with me all through the war, when I have secretly listened to its broadcasts, and it is a joy to see again old friends among the players."

Quiet, unasuming, yet with an unmistakable force of personality, conviction, and utter integrity, Casals looked at the friends who had gathered round him, and remarked, almost as if to himself, "you know how I love England . . ."

Those who remembered previous meetings with this short, stocky genius with the wonderful hands, the impeccable technique, and the magical artistry, asked him where his pipe was. He is a confirmed pipesmoker. "Ah," he said, diving into the pocket of his coat, "here it is," and produced the familiar curved, well-discoloured, much-worn pipe. "My companion at all times."

He looked almost diminutive as, standing beside his 'cello, he gave it a kind of understanding pat as he left, as from one who has deep communication with another. "You wouldn't think that that man was that man, would you?," said one of the small party after this unmagicallooking magician had gone. But everyone knew when he meant especially after they had heard his Elgar and Bach.

Advice to the Aged. If you'll deny yourself the luxury of feeling sorry for yourself, and aren't out of sympathy with modern life, you can have friends at any age up to a hundred.—S. R. Laycock, on CBC, Aug. 3.

SATURDAY, September 15th, 1945

All times given are Central Daylight; for Mountain Time deduct one hour.

STATION CBK, WATROUS

- 8:00 CBC NEWS (5 Mins.)
 8:05 JAZZ ON PARADE (25 Mins.)
 8:30 MUSICAL PROGRAM (30 Mins.)
- 9:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 9:15 MUSICAL POTPOURRI (15 Mins.)
- 9:30 MUSICAL PROGRAM (15 Mins.)
- 9:45 MORNING DEVOTIONS (15 Mins.)
- 10:00 FIRST PIANO QUARTET (30 Mins.)
- 10:30 LES VARIETÉS FRANCAISES
- (30 Mins.)
- 11:00 BBC NEWS (15 Mins.)
- 11:15 MELODIES FOR JUNIORS (15 Mins.)
- 11:30 CHILDREN'S STORIES IN MUSIC (29 Mins.)
- 11:59 DOMINION OBSERVATORY OFFICIAL TIME SIGNAL (1 Min.)
- 12:00 R.C.M.P. BULLETINS
- (10 Mins.)
- 12:10 CBK PROGRAM NEWS (5 Mins.)
- 12:15 NEWS IN FRENCH (10 Mins.)
- 12:25 MUSICAL PROGRAM (5 Mins.)
- 12:30 ORGAN ECHOES (15 Mins.)
- 12:45 CBC NEWS (15 Mins.)
- 1:00 MUSICANA (30 Mins.)
- 1:30 EYES FRONT (30 Mins.)
- 2:00 SATURDAY SENIOR SWING (30 Mins.)
- 2:30 ROSELAND BALLROOM ORCHESTRA (30 Mins.)
- 3:00 INTERLUDE (2 Mins.)
- 3:02 SATURDAY SYMPHONY (58 Mins.)
- 4:00 CBC NEWS (2 Mins.)
- 4:02 DATE WITH THE DUKE (58 Mins.)
- 5:00 EL RITMO TROPICAL (15 Mins.)
- 5:15 CBC NEWS (15 Mins.) 5:30 LE QUART D'HEURE DE LA
- BONNE CHANSON (15 Mins.) 5:45 BBC NEWS AND
- COMMENTARY (10 Mins.) 5:55 TODAY IN MUSIC (5 Mins.)
- 6:00 MUSIC FOR REMEM-BRANCE (30 Mins.)
- 6:30 SPORTS COLLEGE (15 Mins.)
- 6:45 THIS WEEK (15 Mins.) 7:00 SHARE THE WEALTH
- (30 Mins.)
- 7:30 ICI L'ON CHANTE (30 Mins.)
- 8:00 PAGES OF MELODY (30 Mins.)
- 8:30 PRAIRIE SCHOONER (30 Mins.)
- 9:00 CBC NATIONAL NEWS (10 Mins.)
- 9:10 THE OLD SONGS (20 Mins.) 9:30 LEICESTER SQUARE TO
- BROADWAY (30 Mins.) 10:00 SERVICE CENTRE
- ORCHESTRA (30 Mins.)

- 10:30 JOHANNES AND ASSALY, DUO-PIANISTS (30 Mins.)
 11:00 INTERLUDE (5 Mins.)
 11:05 DANCE ORCHESTRA
- (25 Mins.) 11:30 CELESTE ET VALENTIN
- (30 Mins.) 12:00 CBC NEWS (15 Mins.)
- 12:15 DANCE ORCHESTRA (15 Mins.)

TRANS-CANADA

(Programs of the Trans-Canada network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 12:00 INTERLUDE AND FUN CANTEEN (30 Mins.) 5:30 CURTAIN ECHOES
- (15 Mins.) 11:30 THREE SUNS TRIO
- (15 Mins) (Mountain stations)
- 11:45 SONGS OF THE YEARS (15 Mins.)
 - (Mountain stations)

DOMINION

(Programs of the Dominion network offered to Prairie Region networks or stations, not carried on CBK)

- 7:00 POP SESSION (30 Mins.)
- 8:00 NATIONAL BARN DANCE (30 Mins.)
- 9:00 DOMINION DANCING PARTY (30 Mins.)
- 9:30 HAYLOFT HOEDOWN (30 Mins.)
- 10:00 CBC NEWS AND COMMENT-ARY (15 Mins.)
- 10:30 I SUSTAIN THE WINGS (30 Mins.)

SHARE THE WEALTH (7:00 p.m.)

Carrying their dollars between them, quipsters Stan Francis and Cy Mack are sharing hilarity, wits, and wealth with a national radio following as the seventh season of the quiz-show Share the Wealth goes on the CBC Trans-Canada network from Toronto. Emce Stan Francis is in charge of distributing the awards to lucky studio winners and their air partners. By his side, adlibbing at will, is announcer Cy Mack who provides a running commentary on the fast-moving events. Their listening audience has included quiz contestants from the far corners of the world, embracing servicemen and women from all branches of every nation's armed forces.

THE PRAIRIE SCHOONER (8:30 p.m.)

The soloist with Jimmy Gowler and the orchestra tonight is Ralph Wickbergh, who will sing in Swedish. His two numbers are: Helsa Dem Darhemma (Greetings to Those at Home), by Elith Worsing, a charming song of comparatively recent date, in which a sailor, seaward-

bound, sends greetings home with the passing swallows; and Spinn, Spinn, by Hugo Jungst, a spinning song, as the name implies, in which a maiden spins and tells sadly of the lover who does not return. Gowler's dance program has other Scandinavian numbers-perhaps in honour of the program's producer, Esse Ljungh — including an Icelandic Waltz Medley, and Dance from Fryksdalen. Other selections are: Caber Feigh, by Jimmy himself, still in manuscript; When the Clover Is In Bloom; Russian Cossack Dance; Charming Katy's Reel; the Punch and Judy Polka; and the Siege of Ennis. This Saturday night program, popular with thousands of Westerners, as well as a vast audience who hear it via CBC's French network and the NBC, is designed to celebrate the old west, and the pioneers who built it. Dramatic sketches of pioneer life, songs, dances, and folk music, are its main elements.

THE OLD SONGS (9:10 p.m.)

Kay Stevenson has lined up a medley of baby ballads for this occasion: "Baby Shoes," "Ten Little Fingers and Ten Little Toes," and "All Aboard for Blanket Bay." The program opens with "I Ain't Nobody's Darling" and "My Dad's the Engineer," to be followed by a Jean Dean piano contribution-"Believe Me If All Those Endearing Young Charms." Cole Porter's "An Old Fashioned Garden" will be the quartet's concluding lyric. The "four gentlemen" of The Old Songs quartet are: William Morton and Jack Reid, tenors; Ernest Berry and John Harcourt, baritones.

LEICESTER SQUARE TO BROAD-WAY (9:30 p.m.)

From the Vancouver studios of the CBC comes another in the series of Leicester Square to Broadway shows, with the orchestra under the direction of Harry Pryce, and soloists Isabelle McEwan, Lily Lawson, William Carr and the Quartet. Tunes of the early nineteen hundreds include: "It Looks Like a Big Night Tonight," "Turn Back the Universe," and "When Father Papered the Parlour." The program closes with selections from Jerome Kern's "The Cat and the Fiddle."

SONGS OF THE YEARS (11:45 p.m.)

"Love Me or Not," "Ingrid's Song," "Drink To Me Only," and "Homing," are the choices of contralto Margaret Fewster for her program tonight. The trio, with violinist Cardo Smalley, 'cellist William Wyman, and pianist John Avison offer "Once Upon a Time," by Lind.

Prairie Dweller on a Mountain Top. To tell the truth, I was a bit disappointed in the scenery. . . . The mountain peaks below looked more like those on a relief map than anything else. But you did feel as if you were siting on the very tip-top of Canada.—Mary Elizabeth Flanders, on CBC, Aug. 24.

CORRECTIONS

For Prairie Region Program Schedule, dated September 2, 1945.

THURSDAY, SEPTEMBER 6

- 3:45-4:00 p.m. (CBK) On Recital.
 - Schedule: Margaret Peladeau, mezzo soprano (Montreal). THIS OCCASION ONLY.

7:00-7:30 p.m. (DOM)

Kill: Silhouettes and Cameos. Schedule: Parks and Burdett, duo-

WEEKLY THEREAFTER.

8:30-9:00 p.m. (CBK)

pianists.

- Kill: Music from the Pacific.
- Schedule: Swing Low.

SEPTEMBER 6 AND 13 ONLY.

- 10:30-11:00 p.m. (CBK)
- Schedule: CBR Concert Orchestra. WEEKLY THEREAFTER.

FRIDAY, SEPTEMBER 7

3:45-4:00 p.m. (CBK)

On Recital.

Schedule: Adela Duke, violinist, accompanied by John Melnyk (Winnipeg), (Change in accompanist only).

THIS OCCASION ONLY.

Calgary's Parks. Calgary has just about every kind of park. Whether you consider a park a place to play, to see flowers, to visit a zoo, to study fish, or just to relax—Calgary has them all and a few others thrown in for good measure. There is a lot of credit due the civic authorities and their employees for their sound judgment and skilful performance in laying out and maintaining this parks system.—The Prairie Gardener, on CBC, Aug. 26.

CBC OWNED STATION

CBK WATROUS, SASK. (50,000

watts) 540 KCS.

TRANS-CANADA

NETWORK

DOMINION NETWORK

CKRC, WINNIPEG 630

CHAB, MOOSE JAW 800

CFRN, EDMONTON 1260

OTHER STATIONS

CKBI, PRINCE ALBERT

CJCA, EDMONTON

CBK, WATROUS

CKY, WINNIPEG

CFAC, CALGARY .

CKX. BRANDON ...

CJGX, YORKTON

CFQC, SASKATOON ...

CFAR, FLIN FLON

CKUA, EDMONTON

CJCJ. CALGARY

CKCK, REGINA

CFCN, CALGARY ...

KCS. 540

930

960

1150

1460

900

1010

1230

580

.1230

620

..... 600

This file including all text and images are from scans of a private personal collection and have been scanned for archival and research purposes. This file may be freely distributed, but not sold on ebay or on any commercial sites, catalogs, booths or kiosks, either as reprints or by electronic methods. This file may be downloaded without charge from the Radio Researchers Group website at http://www.otrr.org/

Please help in the preservation of old time radio by supporting legitimate organizations who strive to preserve and restore the programs and related information.